Badlakan med tryck / Handdukar med brodyr

Handdukar med brodyr, badlakan med brodyr eller tryck i många storlekar och färger. Vi kan även trycka heltryck på badlakan annars är brodyr är den vanligaste märkningen vi gör.

Hittar ni inte det ni söker?

Ring oss 08-441 05 00

Chatta och få svar direkt

kundservice@relationreminder.se

Handdukar & Badlakan

En handduk eller ett badlakan är en textilvara (bortsett från pappershandduken som är tillverkad av pappersfibrer). Handduken är avsedd att torka bort fukt, främst från kroppen, händerna och från husgeråd. Det finns olika handdukar för olika ändamål, och i viss mån är den att betrakta som ett verktyg. Handdukar med brodyr och badlakan med tryck är väldigt populära profilprodukter,

Olika sorters handdukar bl.a. Handdukar med brodyr

Badhandduk eller badlakan
Är en större handduk med brodyr är ofta tillverkad i bomullsfrotté som främst används till att torka kroppen med efter dusch eller bad. Badlakan kan även användas som underlag på exempelvis sandstranden, eftersom den är både bredare och längre än en badhandduk med tryck

Kökshandduk, handdukar med brodyr eller diskhandduk
Är en typ av handduk som används i köket. Den används för att torka disk, torka blöta händer eller vid bakning för att täcka över degen med under jäsning. Förr i tiden var kökshandduken främst gjord av linne, men är nu vanligen gjord av bomull i tuskaft. Under övergången mellan självhushåll och industrisamhälle såldes handduksväv i linne ofta på metervara. Väven klipptes av mellan två tvärrandningar och köparen fållade och märkte själv handdukar med brodyr.

Kökssläng, släng, eller kockhandduk
Är en tuskaftsvävd bomullshandduk som används av kockar i det dagliga arbetet. Den kan till exempel användas som grytlapp eller för att torka av tallrikar före servering, dock ej till rengöring. Kocken har ofta slängen hängande över axeln eller i förklädet.

Pappershanddukar eller engångshanddukar
Är kraftiga pappersservetter avsedda för torkning av händer. Pappershanddukar ersätter ofta textilhanddukar på offentliga platser där många människor vistas och smittor lätt sprids. Pappershandduken slängs efter användning. På offentliga toaletter förekommer även handtork som torkar händerna med hjälp av varmluft.

Toaletthandduk eller badrumshandduk
Används främst i badrummet för att torka händerna med efter handtvätt. Toaletthandduken är ofta tillverkad av bomull och av hygieniska skäl tilldelas ofta familjemedlemmarena var sin handduk. Ibland får gästerna en särskild gästhandduk att dela på. På offentliga toaletter är det på senare tid vanligare med handtork eller pappershanddukar.

Handdukens kulturella betydelse

Inom boxning med flera sporter kastar sekonden in ex handduk med brodyr i ringen som en signal för uppgiven match. Därifrån kommer uttrycket Kasta in handduken som innebär att man ger upp. Detta uttryck ska inte förväxlas med att "kasta handsken" som innebär att man utmanar någon på duell. I den humoristiska romanserien Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams har handdukar med brodyr en central roll inom rymdliftarkulturen. Uttrycket "veta var man har handduken" innebär att man är en person som kan ta vara på sig själv. Handduksdagen firas 25 maj till minne av författarens bortgång.