Reflexer med tryck

Alla våra reflexer är tillverkade av CE EN 13356 3M Scotchlite. Även om våra reflexer är en profilprodukt så är det framför allt en säkerhetsprodukt och dess huvudsyfte är att synas i trafiken och rädda liv.

Hittar ni inte det ni söker?

Ring oss 08-441 05 00

Chatta och få svar direkt

kundservice@relationreminder.se

Godkända reflexer med tryck / Reflexbrickor

Risken att bli påkörd av en bilist är tre gånger så stor i mörker som dagsljus. Den som bär reflexer i trafiken blir synlig på ca. 125 meters avstånd för en bilist, den som saknar reflexer på ca. 20-30 meters avstånd! Reflexer bör placeras i knähöjd och vara i rörelse eftersom de då träffas bäst av billyktorna. Långt ner på ben och armar är en bra placering.

Reflex med tryck

Reflexbricka eller bara reflex med tryck är ett platt föremål som återger ljus. De är gjorda av ett speciellt material som gör att ljusstrålarna går tillbaka igen, reflekteras. Detta gör att reflexer med tryck syns tydligt i mörker om ljuset från en ljuskälla träffar dem, även på långt avstånd. En reflexbricka med tryck blir sämre med tiden och måste normalt bytas ut mot en ny efter ungefär tre år. Reflexen med tryck ska inte utsättas för hög värme eller väta i onödan eftersom det kan förstöra den eller göra den verkningslös. Även en repig reflex med tryck får sämre effekt.

Reflexer på fordon
Enligt lagen i Sverige måste cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon och släpfordon som dras av traktor eller motorredskap ha reflexer vid körning i mörker. I Sverige måste cyklar enligt lag ha röd reflex bak, vit reflex fram och gula eller vita reflexer på sidorna. Sidoreflexerna brukar sitta i ekrarna. Ofta finns det även reflexbrickor i pedalerna och ibland på de yttersta delarna av styrets handtag. De obligatoriska cykelreflexerna kan kompletteras med reflekterande varselpinne, reflexväst och andra reflexer med tryck på cyklisten. Vid mörker måste cykeln enligt svensk lag även ha godkänd belysning fram och bak. Bilar måste ha två röda reflexer bak. I Sverige måste det finnas en varningstriangel i alla bilar som ska sättas ut när bilen blivit stående på ett sätt så att den kan vara svår att se. Dessa måste vara typgodkända och består bland annat av röda reflexbrickor

Reflexväst med eget tryck
Reflexväst är en väst med inbyggda reflexband och bärs utanpå jacka eller andra överdelsplagg då det är mörkt ute eller då man vistas i farlig miljö och har behov av att synas. Reflexvästar brukar tillverkas i neonfärger. Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) anser att reflexväst bör kompletteras med reflexband kring armar och ben.